Cara untuk mengelakkan digigit jin. Kebiasaannya selepas bangun tidur terdapat kesan lebam2 yang berbentuk bulatan pada badan, dan lebam tersebut sakit. Perit. Kebiasaannya terdapat di kawasan paha dan lengan.
Ini merupakan langkah-langkah untuk mengelakkan daripada digigit jin.

1. Jangan tidur selepas solat Asar. Jin suka mendekati orang-orang yang tidur selepas asar. Amalan tidur selepas asar menyebabkan badan menjadi lemah, akal lembab untuk memproses data. Jin akan mudah menguasai orang-orang yang lemah, terutama kepada wanita yang dalam haid. Oleh sebab itu, digalakkan sentiasa berzikir untuk mengelakkan diri dikuasai oleh jin.

2. Sewaktu mandi, kita perlu mengenakan kain basahan. Ini kerana, jin juga seperti manusia, suka mengintai. Dikhuatiri jin terjatuh cinta dengan kita. Apabila jin telah jatuh cinta dengan kita, dia akan sentiasa mendampingi kita dan tidak membenarkan seseorang mengahwini kita. Dia juga akan memasuki badan kita dan membuatkan kita meracau. Ia agak sukar diubati jika dibandingkan dengan terkena sihir.

3. Jangan mengamalkan keluar di waktu petang.
Untuk membezakan kesan lebam tersebut disebabkan digigit jin ataupun disebabkan pergerakan angin di dalam badan. Boleh dikesan dengan menggunakan kanta pembesar. Kalau digigit jin, terdapat 5 lubang kecil kesan gigitan di kawasan lebam.

Untuk menghindarkan diri dari digigit jin berulang-ulang. Ambil air, dan baca surah al-Fatihah tujuh kali dan kemudian perah tiga biji limau, sapu seluruh badan. InsyaAllah jin tidak akan mengganggu lagi.